W skrócie
Zupa szczawiowa z ziemniakami to jedno z kwaśnych dań w kuchni polskiej. Nasza kuchnia często zadziwia obcokrajowców pod względem bogactwa zup przyrządzanych z kwaśnych składników lub dodatkowo zakwaszanych np.: przez użycie kiszonek. Co więcej, zupę szczawiową z ziemniakami możesz jeść przez cały rok, gdy zaopatrzysz się w słoiczek z kiszonymi liśćmi szczawiu. Pamiętaj, aby ziemniaki ugotować przed dodaniem szczawiu lub zrobić to w oddzielnym garnku. W kwaśnym środowisku ziemniaki pozostaną twarde. Zupę szczawiową podaję także z purée ziemniaczanym utłuczonym z masłem. Dzięki temu potrawa nabiera eleganckiego wyglądu i zyskuje dodatkowy smak.
Prosta zupa szczawiowa z ziemniakami – przepis na wiosenne danie
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszki,
- 2 ziemniaki,
- 2 l rosołu lub bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka suszonego koperku,
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- 200 g szczawiu,
- 100 ml gęstej śmietany 18 procent do zup,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Czytaj także:
Jak zrobić zupę szczawiową z ziemniakami?
Sposób przygotowania:
- Na początku posiekałam cebulę w kostkę.
- Następnie ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzałam olej rzepakowy i dodałam cebulę.
- Smażyłam na średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.
- W tym czasie obrałam marchewkę oraz pietruszkę i pokroiłam w półplasterki.
- Dodałam je do cebuli i smażyłam przez 5 minut.
- Dodałam ziemniaki i smażyłam przez minutę.
- Do garnka wlałam ciepły rosół lub bulion warzywny i dokładnie wymieszałam.
- Doprawiłam suszonym koperkiem, natką pietruszki, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Zupę szczawiową z ziemniakami gotowałam przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Liście szczawiu dokładnie umyłam, odsączyłam z wody i drobno posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i chwilę przesmażyłam szczaw.
- Następnie dodałam go do gotującej się zupy.
- Zupę szczawiową z ziemniakami gotowałam przez minutę.
- Pod koniec gotowania śmietanę rozmieszałam w misce z łyżką gorącej zupy, aby się zahartowała.
- Gotową zupę szczawiową z ziemniakami rozlałam do talerzy i ozdobiłam posiekanym świeżym koperkiem i połówką jajka ugotowanego na twardo.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?