Jaka jest Pana historia rozpoczęcia biznesu franczyzowego z Żabką?
Współpracę z Żabką poleciła mi znajoma. Skusiła mnie przede wszystkim niezależność i możliwość bycia na swoim. Pracowałem wiele lat w sprzedaży, najpierw w telemarketingu, później w salonie w sprzedaży bezpośredniej, ale nie miałem doświadczenia w sektorze spożywczym. Wiedziałem jednak, że nie chcę już dłużej pracować "u kogoś", tylko na własny rachunek. Żabkę w Ząbkach pod Warszawą prowadzę już od trzech lat. W tej chwili zatrudniam dwoje pracowników. Dziś, po takim czasie, mogę podsumować, że jestem bardzo zadowolony z podjętej decyzji.
Jak wyglądały początki współpracy? Jak się ona rozwija?
Od samego początku, gdy zdecydowałem się na model franczyzowy z Żabką, wszystko przebiegało w bardzo prosty i przejrzysty sposób. Od startu miałem wsparcie szkoleniowe, bezpośrednią opiekę trenera, który odpowiadał na każde moje pytanie i był dla mnie mentorem. Jestem z natury osobą zadającą sporo pytań, więc w razie wątpliwości dopytywałem i otrzymywałem jasne odpowiedzi. Czułem ten parasol ochronny przez cały czas wdrożenia i także później. Obecnie widzę, jak się rozwinąłem na przestrzeni tego czasu – nie tylko finansowo. Właśnie dołączyłem do Rady Franczyzobiorców, która reprezentuje przedsiębiorców współpracujących z siecią w kontakcie z Centralą (przedstawia różne pomysły, inicjatywy, z których część jest wdrażana w sieci), biznes pod zielonym szyldem poleciłem już wielu osobom, które dziś tak jak ja z zadowoleniem prowadzą swoje sklepy. Rozwinąłem się nie tylko finansowo, zwiększając przychody kilkukrotnie. Przede wszystkim osiągnąłem niezależność, na której tak mi zależało.
Co jest kluczowe w prowadzeniu tego biznesu?
Przede wszystkim zgrany personel. Gdy wszystko jest dobrze ułożone, zorganizowane, a zespół gra do jednej bramki - można osiągnąć wewnętrzny spokój. Oczywiście sam za wszystko odpowiadam więc jest to zawsze obciążenie psychiczne, jednak to nie jest praca fizyczna i nie trwa 8-12 godzin jak dawniej na etacie, a znacznie krócej. Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcą coś zmienić, odejść z etatu, żeby postawili na swoją niezależność, tak jak ja to zrobiłem.
Franczyza przy wsparciu
Sieć franczyzowa Żabka oferuje wszystkim działającym pod jej szyldem przedsiębiorcom wielostronne wsparcie. Na początek otrzymują placówkę wyposażoną w niezbędny sprzęt, np. lodówkę, ekspres do kawy oraz meble i monitoring. Franczyzobiorcy mogą liczyć na dostęp do know-how, pakietu szkoleń, pełnego zaplecza logistycznego, w tym dostaw do sklepów czy pomocy serwisowej w przypadku usterek i awarii sprzętu. Żabka udostępnia im również szereg nowoczesnych narzędzi, w tym m.in. aplikację Cyberstore, która służy do składania zamówień, generowania raportów czy weryfikacji terminów dostaw, za pomocą smartfona.
Franczyzobiorcy Żabki, jak wszyscy przedsiębiorcy w Polsce, muszą spełniać wymogi prawne związane z założeniem i prowadzeniem działalności gospodarczej. Do ich obowiązków należy m.in. uiszczanie zobowiązań wobec ZUS i Urzędu Skarbowego, kontrola kosztów, a także wszelkie kwestie pracownicze.
Aby otworzyć biznes franczyzowy z siecią Żabka należy skontaktować się z jej przedstawicielami poprzez formularz kontaktowy czy dedykowaną infolinię, a następnie przejść proces rekrutacji i szkoleń oraz wnieść niewysoki wkład własny wynoszący ok. 5 tys. zł.
Więcej na www.zabka.pl/franczyza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?